Over het energielabel en het maatwerkadvies voor jouw woning of bedrijf
Het energielabel laat zien of je woning veel of juist weinig energie verbruikt. Handig, want een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening. Als je je woning wilt verkopen of (opnieuw) verhuren, is een geldig geregistreerd energielabel wettelijk verplicht. Zo weet de nieuwe eigenaar of huurder wat de hoogte is van het energieverbruik. Heb je het energielabel niet, dan riskeer je een boete.
Bij Het Energielabelhuis ontvang je je energielabel en/of maatwerkadvies doorgaans binnen 5 werkdagen.
Een energielabel is 10 jaar geldig. Heb je nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vind je de ‘geldig tot’ datum. Op Zoek je energielabel kun je dit vinden.
Controleer het energielabel van je huidige of toekomstige woning op Zoek je energielabel. Heb je je huis ondertussen energiezuiniger gemaakt? Maak dit dan inzichtelijk door een nieuw label aan te vragen. Ook kun je als woningeigenaar je label terugvinden op MijnOverheid , kijk onder het thema Wonen bij de Kadastrale gegevens.
Als koper van een woning wil je inzicht hebben in de energiezuinigheid van de woning en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Daarom is het belangrijk om het energielabel te checken en te vragen naar een maatwerkadvies. De verkoper (of verhuurder) is ook verplicht om het energielabel te laten zien. Het energielabel heeft namelijk invloed op het wooncomfort, de maandelijkse energielasten en de prijs van de woning. Hoe beter het energielabel, hoe gunstiger dat is voor de waarde van het huis.
Dan ben je verplicht om een energielabel te laten zien. Een koper of huurder ziet aan het energielabel in één oogopslag hoe energiezuinig de woning. En dat is waardevolle informatie, want in een energiezuinig huis woon je goedkoper doordat je een lagere energierekening hebt en mogelijk rentekorting op je hypotheek krijgt.
Met de verduurzaming van je huis kan je het energielabel verbeteren. Door bijvoorbeeld het isoleren van het dak, de aanleg van zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Het is slim om eerst een maatwerkadvies aan te vragen zodat je doelgericht aan de slag kunt. Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Als je binnen twee jaar na uitgifte van een energielabel verbeteringen in je woning of bedrijfsgebouw aanbrengt, dan kunnen wij je energielabel hiervoor kosteloos aanpassen in de landelijke database.
Voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe woningen en
utiliteitsgebouwen voldoen aan de grenswaarden voor bijna energieneutrale gebouwen
(BENG), zoals opgenomen in de bouwregelgeving. De nieuwbouweisen, uitgedrukt in BENG 1, 2 en 3, worden getoetst aan de EP-indicatoren energiebehoefte (EP1), primair fossiel energiegebruik (EP2) en aandeel hernieuwbare energie (EP3).