Woningeigenaren houden bij de aankoop van een woning steeds vaker rekening met het energielabel. In een brief aan de Tweede Kamer presenteert minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de onderzoeksresultaten waaruit dit blijkt.

Bij de woningaankoop let men steeds vaker op de aanwezigheid van verduurzamingsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas en zonnepanelen. Woningeigenaren zijn zich steeds bewuster geworden van de noodzaak en de mogelijkheden van verduurzaming in en rondom het huis.

De enorme stijging in energiekosten vergroot de bewustwording van woningeigenaren over de energiezuinigheid van hun woning. Het energielabel is hét indicatiemiddel voor de energiezuinigheid van de woning en dus wordt het belang hiervan steeds groter. Het energielabel geeft een indicatie van de staat van de woning, welke investeringen nodig zijn en hoe hoog de energierekening ongeveer zal uitvallen. Uit onderzoek blijkt dat woningen met een heel laag energielabel (F en G) bij voorbaat al worden uitgesloten door potentiële kopers. Een andere belangrijke graadmeter is huizenplatform Funda. Funda schreef onlangs dat in de zoekopdrachten in het derde kwartaal 261% vaker op het energielabel werd gefilterd dan een jaar eerder.

Meerwaarde onderschat

Ondanks alle signalen dat het energielabel steeds belangrijker wordt, is er nog lang niet bij iedereen het besef hoe belangrijk het energielabel daadwerkelijk is. Woningeigenaren blijken lang niet altijd goed op de hoogte te zijn wat een energielabel betekent en ze zijn niet bekend met de concrete verbetersuggesties die op het energielabel staan. De onderzoekers stellen hiermee dat het energielabel niet altijd op waarde wordt geschat.

Daarnaast heerst er nog altijd een publieke opinie die de betrouwbaarheid van energielabels in twijfel trekt. Woningeigenaren weten namelijk niet goed welke elementen worden meegenomen bij de opname van de woning en  hoe het label tot stand komt. Het beeld dat een energielabel nog steeds aan te vragen is met een korte online vragenlijst en het opsturen van wat foto’s maakt dat het energielabel waarde verliest in de ogen van woningeigenaren.

Hoe gaan we dan verder?

Om de bekendheid en het belang van de energielabels duidelijk te maken wil minister de Jonge verschillende stappen zetten. Dit geldt voor verkoop, verhuur, verbouwing en verduurzaming van woningen. Het energielabel wordt nog meer onder de aandacht gebracht van woningeigenaren en huurders. Volgens de minister is dit van belang omdat het energielabel tot 2050 een belangrijk instrument is in de verduurzaming van de gebouwde omgeving als onderdeel van het Programma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *